2019. március 23., szombat

Muszáj fájdalmat okozni?

"Az állatok közül egyedül az ember kegyetlen.
Egyedül ő az, aki azért okoz fájdalmat, mert örömét leli benne."
Mark Twain


Sokszor gondolkodtam azon, vajon miért okozunk a másik embernek fájdalmat.  Vajon miért okoz örömet a szenvedő látványa? Miért keressük a gyenge pontot, miért élünk annak lehetőségével, hogy meg is nyomjuk az?
Talán azért, mert gyengék vagyunk? Talán azért, mert így juthatunk többlet figyelemhez, energiához?
Eszébe jut-e annak az embernek, aki ily eszközhöz folyamodik, hogy negatív célt ér el vele? Az, aki bántani akar és meg is teszi, tulajdonképpen maga alatt vágja a fát?
Eszébe jut-e ennek az embernek, hogy ha valaki nevét besározza, arról előbb-utóbb kiderül az igazság, emiatt akár kellemetlen helyzetbe is kerülhet?
Eszébe jut-e ennek az embernek, hogy nemcsak az unokái anyját bántja, hanem rajta keresztül őket is azzal, hogy rendőrt akar rá kihívni, mert éppen meglátogatja őket a megállapodás szerint a  régi lakásában?
Eszébe jut-e néha-néha, hogy tulajdonképpen hány ember életét teszi tönkre azzal, hogy a fiát a gyerekei ellen hangolja. Egy apát a gyerekei ellen?
Sajnos látom és értem az ő működési mechanizmusát.
Szerencsére, vagy inkább a törődés és támogatásnak köszönhetően a gyerekek már ki tudnak állni magukért, s ami megható volt ebben a történetben, az édesanyjuk mellett, pedig emiatt gondban is lehetnek. De vállalják  a következményeket. Azt, hogy esetleg napokig nem szólnak hozzájuk.
Felnőttek. Képessé váltak arra, hogy felelősséget vállaljanak a kis életükért.
Mint Anya, úgy érzem, hogy az igen kemény leckék segítségével is, de elértek erre a pontra.Büszke vagyok a Lányomra és a Fiamra. Mert bármivel is okozzon fájdalmat ez az anya és fia, a két gyerek is átlátja már a történetet annak ellenére, hogy csendben vagyok.

Nem volt szándékomban írni. Mégis megtettem. Talán azért, hogy kicsit könnyebb legyen. Talán. Vagy valami másért...
Talán azért, mert most érik be szülői "munkám" gyümölcse. Amikor azt érezhetem nekik köszönhetően, hogy bármi is történik, mi hárman számíthatunk egymásra. Egészséges keretek között...
Nem megbántva másokat. Nem ártva másoknak.

Szeretlek Titeket !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése