2015. március 23., hétfő

Annyi minden kavarog bennem, muszáj leírni. Gondolataim ide-oda cikáznak, bízom benne, hogy kerek egész lesz a végeredmény.
Gondoltam arra, hogy írok a hatalomról vagy az Ördögről, miért köthet gúzsba minket a pénz és hatalom utáni vágy, egy szenvedély amiktől oly nehéz szabadulni, s ez miként kapcsolható a Tarothoz és a numerológiához?
Mivel, kivel kezdjem?
Ki, vagy, mi is az Ördög?
Lucifer, vagy más nevén a Fényhozó, Isten egyik legfőbb angyala, arkangyala volt, aki fellázadt Isten ellen, s ezért letaszították  a Mennyből. Őt a Sátánnal vagy az Ördöggel azonosították, követőit pedig a Démonokkal
Rávette az első emberpárt arra, hogy megegye az almát a Tudás Fájáról, s így birtokába juthasson mindannak az információnak, amellyel egyedül Isten rendelkezhetett s függött tőle az első ember pár. Ez volt az Isteni Terv. Ezáltal az Ember akiben egy nő és egy férfi lakozik, elindult az önismeret útján- mely tele van buktatókkal, gyönyörűséges tapasztalásokkal-, hogy a földi világban fejlődhessen. Megkapták a Szabadságot, a Szabad Akaratot. Az Ördög elültette az örök kételkedést a gondolatainkba, megmutatta az anyagtól való függés érzését, megpróbálja megvilágítani a dolgok jó és rossz oldalát.
Szerintem Madách Az ember tragédiájában ezt gyönyörűen szemlélteti.

"Igen, tán volna egy, a gondolat, 
Mely öntudatlan szűdben dermedez, 
Ez nagykorúvá tenne, önerődre 
Bízván, hogy válassz jó és rossz között, 
Hogy önmagad intézzed sorsodat, 
S a gondviselettől felmentene."

A Tarot 15. lapja az Ördög, ki egy talapzaton állva láncokkal magához köti Ádámot és Évát. Kezében fáklyát tart, mely megvilágítja az utat. Ő az abszolút Anyag, mely fizikai létünk törekvéseit foglalja magában. Lehet az pénz, hatalom utáni vágy, szenvedélyektől való függés, melyek nehezebbé teszik  létünket, s kőkemény feladat tőlük szabadulni. Van, aki eszközt nem válogatva próbálja magához húzni, s így egy olyan álomvilágban találhatja magát, ami ha eltűnik(mivel csak illúzió), keserű lesz az ébredése.

"Hát hogyha egykor átlátod magad,
Hogy a dicsőség percnyi dőre játék?"

A tizenötös az akaratos átadást is jelenti. Az egyén meg van győződve arról, hogy amit "jónak"vél, azt az egóval karöltve, akár bármilyen eszközt igénybe véve fenntartva annak illúzióját, hogy ezt megérdemli s így van jól,  kommunikálja azt a külvilág felé, torz képet adva magáról.
Mi a megoldás?
Az Anyagtól való függés láncának letétele. Milyen módon? Harmóniába hozni az ádámi, teremtő, akarattal rendelkező oldalunkat az évai, befogadó, kellő bölcsességet, átgondoltságot, tudást hozó oldalunkkal. Mert középen lakozik a Lélek aki várja, hogy előléphessen s átadhassa azt a tudást, aminek birtokában van.

"Nem fogsz meghalni, bár átlátod egyszer, 
Sőt újra kezdesz, régi sikereddel."

Az 1+5=6. A hatos kártyalap a Tarotban a  Szerelmesek vagy a megcélozottság, elhatározás lapja. El kell dönteni, melyik oldalt választjuk. A szerény külsőt takaró de vélhetően pozitív végkifejlettel bíró lehetőséget vagy az elsőre biztató, csodálatos külsőségekbe burkolózó kétes utat.
Rajtunk áll. Mindenképpen HAT ránk a választásunk. Ha figyelmen kívül hagyjuk belső hangunkat az irány kiválasztásánál, úgyis visszaérkezünk a kiinduló ponthoz, de a következményeket viselnünk kell. A Teremtőnk úgyis addig pofozgat és állít oda a kereszteződéshez, amíg meg nem tanuljuk a leckét.

Összefoglalva. Érdemes-e ragaszkodnunk olyan eszmékhez, mint pénz, hatalom, szenvedély, anyagi eszközök?
A pénz ahogy jön, úgy el is megy. Energia. Ez a dolga. A hatalom. Kell hozzá tíz karommal ragaszkodnunk, felemel minket? Nem. A vélt csúcs után törvényszerű a zuhanó repülés? Igen. Érdemes? És a szenvedély? Szenvedve élni jó e nekünk? Hát szerintem nem. Az anyagi eszközök?
Míg meg nem szereztük, célként lebeg szemünk előtt. Mihelyst birtokunkba kerül, úgy veszti el fényességét. Sajnos. Miért is? Mert mind, mind illúzió.
Nehéz lemondani róluk és az arany középutat megtalálni, megtalálni a nekünk jó utat. De hát ezekre a tapasztalásokra szükségünk van, hiszen mi választottuk szabad akaratunkból.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése